# pageviews

maandag 16 november 2020

Pompoensoep à la Jeanette



Ik had een keer een pompoensoep met sinaasappelsap gemaakt, dit is een eigen variatie omdat ik het recept niet meer had. De dragon en de limoenblaadjes vind ik samen met de sinaasappelsap een heerlijke frisse smaak geven. Smakelijk!

Ingrediënten

Gesneden butternut flespompoen 4x400 gram

Halve liter verse sinaasappelsap 

Een blikje kokosmelk 400 ml 

Dragon

Verse tijm

2 sjalotjes fijn gesneden

Venkel theelepel (in vijzel) 

1/2 theelepel korianderzaadjes (in vijzel) 

Komijn 1/2 theelepel 

2-3 Limoenblaadjes

Madras kerrie

1 teen knoflook fijn gesneden

3 bouillonblokjes

Witte wijn

Water 

Olie


Bereiding:

Pak een grote soeppan, doe er ca. 2 eetlepels olijfolie in en fruit daarin de fijngesneden sjalotten en knoflook. Rits ondertussen de blaadjes van de tijmtakjes. Voeg na een paar minuten de tijm toe. Laat de tijm nog een minuutje meefruiten en roer alles geregeld om. 

Gooi de eerste 2 (van de 4) zakken pompenblokjes erbij. Schep alles door elkaars. Laat 5 minuutjes bakken, af en toe goed omscheppen. Gooi daarna de andere 2 zakken pompoenblokjes erbij. Voeg gemalen peper evt wat zout en alle kruiden toe. Roer alles door elkaar. Nog eens 10 minuutjes bakken op laag vuur. Daarna gekookt water erop schenken tot alles 3/4 onder staat. Gooi dan nu ook de bouillonblokjes erbij. 

Alles aan de kook brengen en af en toe om blijven scheppen. Dan vuur zacht zetten, een grote scheut witte droge wijn erbij schenken en 10 min. zachtjes laten garen. Daarna de kokosmelk toevoegen en weer zachtjes aan de kook brengen, daarna de sinaasappelsap toevoegen. Nog 1-2 minuutjes verwarmen. Het geheel staat net onder. Je kunt desgewenst iets verdunnen met water. Zodat pompoen straks zacht is en je makkelijk alles met de staafmixer fijn pureert. 

Voor dat je gaat pureren de limoenblaadjes verwijderen! Dan roeren zodat je kunt bepalen of je de juiste dikte hebt. 

Ik laat de pan eerst voor een deel afkoelen daarna zet ik de staafmixer erin. Zorg dat je extra lang purerrt zodat de soep goed glad is. Proef even of er niet te veel stukjes inzitten (bijvoorbeeld kleine stukjes van de pompoenschil). Ik vind een heel klein beetje bite niet erg, maar teveel stukjes is vervelend eten. Dan zou je de soep ook door een zeef kunnen halen. Dan is ie zeker glad. 

Je hebt een behoorlijke hoeveelheid soep 4-8 porties. Ik vries een deel in, of uit te delen. Lekker voor een onverwachts moment. En...Hoeven we niet de hele week dezelfde soep te eten.   




Geen opmerkingen:

Een reactie posten