# pageviews

zaterdag 17 oktober 2015

Hartige taart met spinazie

Experiment hartige taart geslaagd! 

De taart die ik weleens met pompoen maak (zie hieronder), smaakt ook heel lekker met spinazie. 


Benodigheden: voor 3 personen
1 zak gewassen spinazie
2 teentjes knoflook
4 el olijfolie
2 middelgrote rode uien, in dunne ringen
1 el balsamicoazijn
1 el donkerbruine suiker
150 g Dodino feta grof verkruimeld
1/2 el provinciaalse kruiden
5 plakjes Koopmans hartige taart deeg

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Snij 1-2 teentjes knoflook fijn. Verhit 2 el olijfolie inbeten grote hoge pan, niet hoog verhitten. Gooi de knoflook in de pan laat even bakken en gooi vlak daarna de zak spinazie in de pan. Roer direct gied door met een houten lepel. Verhit niet te lang, draai het gas uit, en roer nog door. De spinazie gaart vanzelf door. De blaadjes mogen hier en daar nog rauw zijn. Giet het vocht eraf en laat afkoelen.  

Verhit 2 el olijfolie in een pan, voeg de ui toe en bak 10 min. op matig vuur. Roer af en toe. Voeg de azijn en suiker toe en bak de ui nog 15 min., of tot het is gekarameliseerd. Haal van het vuur en doe de spinazie erbij. Laat alles afkoelen.

Verdeel het spinazie-uien mengsel over het deeg. Laat een rand van 4 cm vrij. Kruimel de feta en verdeel de feta over het mengsel. Vouw de rand in plooitjes naar binnen en strooi er een paar pijnboompitjes over. Zet de taart 25-30 min. in de oven, de taart is klaar als hij knapperig en goudbruin is.

Versier en serveer de taart met blaadjes rucola. Eet smakelijk! 


Pompoen Fetataart

pompoenfetataartmonbazillacbron: 500 Vega 



Wijntip: 

Pompoen, feta & Monbazillacwijn een goeie combi


Deze heerlijke hartige taart smaakt heerlijk met de zoetfrisse Monbazillac. Pompoen is het hele jaar te krijgen, maar op zijn best in de herfst en het begin van de winter. De Monbazillac wijn is zoet, geurt naar honing én heeft tegelijk iets fris. Niet schrikken van de zoete klanken, echt proberen. De wijn wel even goed koelen.

Benodigheden: voor 3 personen
700 g muskaatpompoen, in stukjes van 2 cm
4 teentjes knoflook
5 el olijfolie
2 kleine rode uien, in dunne halve ringen
1 el balsamicoazijn
1 el donkerbruine suiker
150 g feta van goede kwaliteit (niet uit supermarkt!), grof verkruimeld
1 el fijngehakte verse rozemarijn
1 grote rol/pakje kant-en-klare hartige taart deeg

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de pompoen en teentjes knoflook op een bakplaat, besprenkel ze met 2 el olijfolie en zet ze 25-30 min. in de oven, of tot pompoen gaar is. Leg de pompoen in een grote kom en de knoflook op een bord. Laat de pompoen afkoelen.

Verhit intussen 2 el olie in een pan, voeg de ui toe en bak 10 min. op matig vuur. Roer af en toe. Voeg de azijn en suiker toe en bak de ui nog 15 min., of tot het is gekarameliseerd. Haal van het vuur en doe de pompoen erbij. Laat alles afkoelen.

Voeg de feta en rozemarijn erbij. Knijp het vruchtvlees uit de teentjes knoflook en meng het voorzichtig door de groenten. Breng op smaak met zout en gemalen peper. 

Rol het deeg tussen 2 bladen bakpapier uit tot een cirkel van 35cm. Haal het bovenste vel eraf en leg het onderste met het deeg erop op een bakplaat. Of pak een schaal van gelijke omvang olie de in en bedek deze met velletjes deeg en druk ze tegen elkaar. 
Verdeel het pompoen-feta mengsel over het deeg. Laat een rand van 4 cm vrij. Vouw de rand in plooitjes naar binnen. Zet de taart 30 min. in de oven, of tot hij knapperig en goudbruin is.

Serveer met een frisse groene salade en een goedgekoelde Monbazillac, Bon appetit!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten