# pageviews

zaterdag 28 maart 2020

Prei met wijn uit de oven


Maart 2020 we zitten massaal thuis in deze Corona tijden. Zorg goed voor je zelf. Als bourgondier heb ik mijn passie kokkerellen gretig opgepakt. Hier kunnen jullie eigen recepten volgen om zelf uit te proberen. Eet smakelijk en geniet van deze kleine momentjes.

De ingrediënten zijn hoofdzakelijk biologisch en/of van de lokale winkelier. 



Ingrediënten:

  • 2 preien
  • Roomboter ca. 50 gram
  • Witte wijn
  • Tijm
  • Masala of kerriepoeder
  • Zeezout
  • Vers gemalen peper
  • Parmezaanse kaas geraspt 
  • Beschuit oude broodkruimels of croutons
  • Gepofte knoflook, 2-3 teentjes
  • Zalm
  • Peper
  • Zout
  • Citroen 
  • Olijfolie 

De prei

Pak een ovenschaal
Snij twee preien in langere stukken van bijv ruim 5 cm of langer
Was ze onder stromen water
Verspreid een aantal stukjes roomboter in de ovenschaal
Leg ze naast elkaar in een oven schaal
Bedek de oppervlakte van de schaal met een laagje witte wijn
Strooi wat masala of kerrie kruiden erover
Strooi wat tijm erover
Schenk wat honing erover
Strooi wat peper en zeezout uit de molen erover
Bedek de schaal met aluminiumfolie
Zet de schaal in de oven 200 C graden (ca. 30 minuten en daarna 10 min. op 175 graden)

Haal folie van de schaal en laat in de oven staan
Parmezaanse kaas raspen en over de prei strooien en laten smelten
3-5 min daarna strooi je de oude broodkruimels of beschuit erover. Zelf had ik nog wat eigen gemaakte croutons liggen, deze heb ik in vijzel verkruimeld en in plaats van gebruikt. Dit geeft nog meer smaak. :-)
Zet de schaal nog eens 5 min. in de oven en zet de overstaand op grillen.
Zorg dat alles een klein beetje bruin gekleurd is.
Ik had ook nog een paar tenen gepofte knoflook liggen. Die heb ik erbij gegooid en in de ovenschaal meegewarmd, daarna met een vork geplet en door het vocht van de prei geroerd. Door de langzame garing krijgt de prei een heerlijke zoete hartige smaak.

Haal de schaal uit de oven en laat rusten. De prei blijft tijdens het bakken van de zalm warm genoeg.

Wat eet je erbij?
Pak een pan en schenk daar een theelepel olijfolie in. Leg de zalm op de huid in de pan en bak even aan. Draai daarna het vuur laag en laat langzaam garen met een spatdeksel of deksel erop. Kijk regelmatig in de pan, want zalm gaart snel. En je wilt een sappige garing. Ik vind zalm het lekkerst als de zalm net aan gaar is en nog wat roze van kleur is. Rasp een citroen en strooi voor het opdienen over de zalm.

Smullen maar! Schenk er een lekker witte wijn bij in. Ik had bijvoorbeeld nog een mooie Auxerrois uit Luxemburg staan welke ik ook door de prei schotel deed.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten